B E T A

Ismertető

Főszereplőnk egy fiatal lány, Takaya Noriko, aki elvesztette édesapját, mikor annak űrhajója egy támadás során elpusztult, illetve nyoma veszett. A támadást egy idegen faj hajtotta végre, mely úgy szaporodik, hogy a fiatal napokban rakja le tojásait, kiszívva annak erejét és elöregítve a napokat. Az idegen faj következő célpontja pedig a mi naprendszerünk, egész pontosan a Föld és az emberiség elpusztítása.A Top wo Nerae! Anno Hideaki rendező debütáló alkotása, melyet többek között a mai napra kult-animévé avanzsált Neon Genesis Evangelion követett. Az anime címe két másik mű címének érdekes egyvelege. Egyfelől az 1973-mas Ace wo Nerae! című tenisz-anime címét használták fel, másfelől a Top Gun amerikai repülős sikerfilm volt még az adalék. Az igen érdekes kombináció nem merül ki a címben, az animére is igen nagy hatással van. Talán ennek köszönhető, hogy egy majdnem sport animéből az ova végére akció sci-fi lesz látványos mecha csatákkal.
Persze Noriko kezdetben erről semmit sem tud, ahogy a Föld lakosságának zöme sem. A lány apja nyomdokaiba szeretne lépni, ezért mecha pilótának tanul. Sajnos képességei első ránézésre nem a legjobbak, évfolyama egyik legrosszabb tanulója, éppen ezért sokan cikizik is. Valamilyen különös oknál fogva edzője mégis őt választja be abba a párosba, akik majd az űrbe mehetnek, és fél év további kiképzés után az emberi flotta következő hullámával az idegenek ellen indulhatnak majd csatába. Persze párja az iskola legjobbja, Amano Kazumi, akire Noriko nagyon felnéz, éppen ezért One-samának szólítja, és mindent megtesz, hogy Amano kedvében járhasson. De iskolatársainak és igazából Amanónak sem tetszik, hogy az edző pont a suli legbénább kadétját választotta ki erre a különösen nehéz feladatra. Az edző mégsem enged, külön edzéseket tart Norikónak, aki végül olyan szintre jut, hogy egy párbajban (az iskola második legjobb mecha-pilótája ellen) bebizonyítja, igenis helye van a programban.
A két lány (mivel lány iskoláról van szó) ezután elindul az űrbe, és nagy reményekkel várja a kiképzést. Az emberi flotta természetesen hatalmas előkészületeket tesz, egy új és hatalmas csatahajót építenek, valamint a világ minden tájáról összegyűjtik a legtehetségesebb pilótákat. Mivel az anime elég régi, 1989-ben ért véget, így nem csoda, de azért érdekes látni, ahogy többek között egy Szovjetúnióból érkező lány is feltűnik a sorozatban (a Szovjetúnió 1991-ben bomlott csak fel), mechája oldalán pedig ott virít a sarló és a kalapács.
Az űrbéli kiképzés alatt vált át az anime hangulata sport-animéből egy komolyabb hangvételű sci-fibe. Később a harcok során szembesülhetünk a fizika egyik sajátos jelenségével, mégpedig azzal, hogy a fénysebességgel haladó űrhajókon jóval lassabban telik az idő, mint a Földön. Ahogy a szereplők a csaták szüneteiben vissza-vissza látogatnak a Földre, az ott élő barátaik egyre idősebbek lesznek, míg a két lány, Noriko és Amano alig öregszenek. Ez adja az anime drámai felhangját, hisz míg hőseink az otthonuk megmentéséért távol a világűrben életüket kockáztatva harcolnak, addig a Föld lassan megváltozik és otthonuk lassan már csak az emlékeikben él, a valóság már rég túlhaladta azt.

Elérhető részek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük