Tono to Issho: Ippunkan Gekijou (2010)

Tono to Issho ICON by Animegun

Eredeti cím 殿といっしょ 1分間劇場
Angol cím Tono to Issho TV
Egyéb cím(ek) 殿といっしょ
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Év 2010
Ismertető:
A Sengoku-korszak Japán történelmének egyik legkiemelkedőbb korszaka. Hogy miért? Történelmi szempontból ekkor kezdődött meg a törekvés az ország egyesítésére. A császár csak papíron birtokolt hatalmat, ám a valódi urak a kiskirályokként kormányzó hadurak voltak. De nem csak ettől kiemelkedőbb a többi kornál: elég sok formában visszaköszön. Több animében (pl. Sword of the Stranger, Black Lion, Sengoku BASARA, Inuyasha), mangában is (pl. az említettek manga változatai), valamint játékok formájában (pl. Demon Kings BASARA, Warrior’s Orochi, Shogun: Total War). Arról nem is beszélve, hogy több jelenben játszódó történetnek ez a korszak az egyik hivatkozási alapja vagy kiinduló pontja, az ok-okozati összefüggések gócpontja.
A történészek igen érdekesen jegyzik ezt a kort: 1467-től, az Onin-háború kezdetétől számítják egészen 1578-ig az első komolyabb egyesítésig. Valójában az Ashikaga-sógunátusként is ismert Muromachi-kor második felétől az Azuchi-Momoyama-kor legvégéig tartott. Mint a neve is mondja: Sengoku, azaz a Hadakozó Fejedelemségek, amely 1467 és 1603 közt volt igazából Japánra jellemző. De milyen emberek is voltak ezek a hadurak?

Az uram… és én… már megint

Az eredetileg yonkoma geg-manga formában megjelent “történet” OVA-ként nagyot szólhatott. Tavasszal jelent meg (2010), s kisebb rajongói bázist gyűjtött magának. Az OVA második részét augusztus vége felé adták ki. “A figyelmet valahogy fenn kell tartani addig is” – gondolhatták a készítők, mire megszületett a TV-sorozat ötlete. Sajnos a várakozásoknak nem tett eleget.
Minden maradt a régiben. Történet eddig se volt, csak a hadurak feljegyzett szokásaiból gúnyt űző jelenetek hosszú sora. Ám ez az első OVA-rész után nem is lenne rossz… ha nem ugyanazokat a jelenteket sütnék el megint. Igen, sajnos ez a helyzet: a TV-sorozatban az OVA összevágott jelenetei szerepelnek másfél perces darabokban. Így sűrítve, kisadagokban jönnek ugyanazok a poénok, a végén pedig az OVA openingjéből pár másodperc köszön vissza lezárásnak.
Hogy azért mégse teljesen szegjék meg a kedvünket, az utolsó részekre az első OVÁhoz képest új jelenetekkel gazdagították a sorozatot. Valójában ezek az időközben kijött második OVA részét képező jelenetek.

Hódítsunk! Oké, de hogy?!

Sokakban felvetődik a kérdés, akik látták az OVÁt, hogy akkor minek ennek is egy bejegyzés/ismertető? Hiszen a rajzolás, a hang és a “történet” semmit se változott. Bár őszintén, én sem tudom a választ, bennem is felvetődött ez a kellemetlen kérdés. De mint látszódik, a korábban megszerzett tábor pedig fogyatkozni látszik a csalódottságtól. Talán még jobb is, hogy csak másfél perces lett minden egyes epizódja.

Online részek:

[restabs alignment=”osc-tabs-left” responsive=”false”]
[restab title=”1. Évad” active=”active”]

01. rész 02. rész 03. rész 04. rész
05. rész 06. rész 07. rész 08. rész
09. rész 10. rész 11. rész 12. rész

[/restab]
[restab title=”2. Évad”]

01. rész 02. rész 03. rész 04. rész
05. rész 06. rész 07. rész 08. rész
09. rész 10. rész 11. rész 12. rész

[/restab][/restabs]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük