B E T A
Eredeti cím 青空
Angol cím Sola
Egyéb cím(ek) sola
Besorolás anime, TV
Hossz 13 rész
Év 2007
Ismertető:
Az emberek egykor nagyon féltek az olyan jelenségektől és lényektől, amelyeknek létezésére nem tudtak megnyugtató mnagyarázatot adni. Különösen akkor, ha ezek a lények embernek látszanak, de mégsem azok, viszont olyan képességekkel bírnak, amelyekről úgy gondolták, hogy veszélyesek. A feudális Japánban is élt egy ilyen lény, akinek magányosan kellett élnie egy barlangban, soha nem lépve ki a napfényre. Mivel a közeli faluban rettegtek esetleges haragjától, ezért kiválasztottak valakit, akit egyfajta áldozatként a barlanghoz küldtek. De aki ott élt, valójában nem volt barátságtalan, így rövidesen nemcsak ő, hanem a testvére is a barátai lettek, szinte el is felejtve, hogy igazából miért kellett odamenniük. Ám hamarosan tragédia történt, és az ismeretlen, egy Yaka ismét egyedül marad. Azóta magányosan járja az éjszaka sötétjét, kerülve az embereket, nem gondolván, hogy egyszer még átélheti azokat az érzéseket, amiket akkor ismert meg. De történni fog valami, amire nem számított.
Még sötét az égbolt, amikor Morimiya Yorito biciklire ül, hogy a tengerpart felé guruljon lefényképezni a napfelkelte szépségét. Már épp beállította a gépet, amikor hirtelen fémes kongást hall a háta mögül. Ahogy odamegy megnézni mi történt, látja, hogy egy fiatal lány rúgott bele ismételten egy üdítőautomatába, ami galád módon elnyelte a pénzét. Egy hasonló mozdulatsor után, mikor megfordul, hogy odaadja az üdítősdobozt, a lánynak már nyoma veszett a hajnali félhomályban. Iskola után viszont, a parton ismét találkozik vele ugyanott, ahol hajnalban látta, miközben a lány megint az automatával küzd. Mikor leülnek és elkezdenek beszélgetni Yorito kedvenc időtöltéséről, a fényképezésről, a fiú még nem sejti, hogy Matsuri nem teljesen az, akinek látszik, és hogy kedves természete mögött sok fájdalom rejlik. Ezért azt a könnycseppet sem érti, ami egy pillanatra megjelenik Matsuri arcán. De amikor otthon eszébe jut, hogy a fénykép, amit nála látott, neki is megvan, egy hirtelen késztetésnek engedelmeskedve azonnal a rajta lévő templomhoz siet. De amikor odaér, és kinyitja az ajtót, hirtelen azt látja, hogy Matsuri a terem végében áll, és egy ismeretlen áll előtte karddal a kezében azzal az eltökélt szándékkal, hogy a lány nem maradhat életben…
Bár Matsuri-nak kemény küzdelem után sikerül elmenekülnie, és az ismeretlen figyelmezteti Yorito-t, hogy ne ártsa bele magát ebbe az ügybe, Yorito elrohan megkeresni a lányt, és hazaviszi a házba, ahol él. Miután felébred, elmondja neki, amit a szemüveges férfi már említett, hogy Matsuri valójában nem ember, csak hasonlít rájuk, és akit emiatt már sokszor el akartak kapni. Bár ellenkezik, sikerül rábeszélnie, hogy lakjon nála. Bár próbálkozása, hogy ezt titokban tartsa, végül nem sikerül, amikor egy barátja, Ishizuki Mana rábukkan, amint Matsuri a konyhában falatozik. Az így nyert békés napok azonban hamar elmúlnak, mivel a korábbi támadó továbbra is az életét akarja, és más dolgokra is fény derül, nemcsak Matsuri, de Yorito és a nővére Aono életéből is. Ezek nagyrésze flashback-ek formájában látható, amelyek a történet közepétől válnak egyre gyakoribbá. A történet így korántsem a harcról szól, hanem más dolgok is színesítik az eseményeket.
A főszereplők egyike a 15 éves Yorito, aki a közeli Miike középiskolába jár. Bolondul az ég látványáért és a furcsa kinézetű rongybabákért. A nővére, Aono viszont hallgatag, csendes típus, aki mindig Yorito boldogságát tartja szem előtt. Közeli barátja Ishizuki Mana, egy vidám, kedves osztálytársa. Fontos karakter még Kawakura Mayuko, egy kissé goromba kislány, és aki vigyáz rá, Takeshi. Ők ketten furcsa párt alkotnak, bár ennek is megvan az oka.
A sorozat kivitelezése kiválóan sikerült. Az opening és az ending is nagyon szép, mind az animációját, mind a zenéjét tekintve. A zenék általában véve is kellemesek, és illenek a különféle szituációkhoz. A szinkronhangok nagyon jók, mindegyik szereplőnek illik a személyiségéhez. Az animáció minősége kifejezetten jó, a szereplők és a környezet is nagyon jól néznek ki. A látványvilág szépsége lényegében mindenhol látszik a sorozatban, de leginkább az opening animációján, és néhány pillanatig látható tájképeken lehet észrevenni. Az animációra tehát nem lehet panasz, nagyon szépen sikerült. A karakterdizájn is jó lett, főleg Matsuri vidám, kedves külseje alkot érdekes kontrasztot Aono kicsit hideg szépségével. Érdekes, hogy Mayuko külseje sokáig meglepően hasonlít Suiseiseki-ére a Rozen Maiden-ből.
A történet egy érdekessége, hogy a legfontosabb dolgok nagy részét visszaemlékezéseken keresztül mutatják be. Ezekre érdemes nagyon figyelni, mivel ezek nem csupán egy másik kor eseményei, hanem olyan történések, amelyek nagymértékben meghatározzák a szereplők cselekedeteit, személyiségét. Ennélfogva a történet előrehaladtával mindig történik egy olyan fordulat, ami megváltoztatja a helyzetet.
A Sola műfaját tekintve elsősorban dráma sok romantikus pillanattal, és erős természetfeletti kötődéssel. Bár időnként előfordulnak benne kisebb poénok, nem ezen van a hangsúly, hanem a szereplők érzésein és konfliktusain, erre alapul ez a sorozat. Ebből adódóan a légköre is inkább szomorú, mint vidám. Ezt a sorozatot főként a drámák és természetfölötti témák kedvelőinek ajánlanám, akik kedvelik a megszokottól eltérő történeteket érdekes fordulatokkal, és jól kitalált szereplőkkel. Ezek együtt olyan kombinációt alkotnak, amit mindenképp érdemes megnézni.
A tiszta kék ég, bár látszólag egyhangú, látványa mégis felejthetetlen élmény.
Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész 05. rész
06. rész 07. rész 08. rész 09. rész 10. rész
11. rész 12. rész 13. rész

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük