B E T A
Eredeti cím 戦闘妖精雪風
Angol cím Yukikaze
Egyéb cím(ek) Fairy Air Force
Besorolás anime, OVA
Hossz 5 rész
Év 2002 – 2005
Ismertető:
Valahol az Antarktisz jeges vizein tengerjáró hajó halad előre az óriási jéghegyek között, turistákkal a fedélzetén. Mindegyikük a közelben figyel valamit, egy kivétellel. Egy magányos írónő, aki a laptopja mellől figyeli azt a hatalmas, gomba alakú ködtölcsért, amiért a hajó is odament. Az emberek már csak azért nézik meg, mert érdekesség számukra. Bár amikor megjelent, még egészen más volt a helyzet.
Az a gombatölcsér valójában egy kapu, amelyen keresztül idegen lények indítottak inváziót a Föld ellen 33 évvel korábban. Az idegeneket, amiket később JAM-nek neveztek el, sikerült visszaszorítani a bolygóra, ahonnan a kapu nyílik, és az azóta eltelt idő alatt az emberek többsége elvesztette az események iránti érdeklődését, turistacélponttá változtatva később a helyet, ahol az egész elkezdődött. Miközben odaát még mindig tombolnak a csaták, és katonák harcolnak az életükért, a Földön szinte már azt is elfelejtették, mi van a túloldalon, hogy a harcok folytatódnak, és háború még nem ért véget.
Mialatt az (újság)írónő a felhőt nézi, a Tündérbolygón vérre menő légiharc zajlik az ottani erők vadászai és a JAM között, ahol bármennyire is próbálkoznak az emberek, egymás után találják el őket. Magasan fölöttük repül az egyetlen gép, amely biztonságban érezheti magát, és adatokat gyűjt az összecsapásról. Az egyedüli közelben maradt gépek csak a shinigami-t látják benne, miközben visszafelé tart a bázisra. Útközben azonban azonosítatlan géppel találkoznak, amit a pilóta az utasa tiltakozása ellenére elpusztít. A körülmények miatt ezért leszállás után egy ideig kényszerpihenőt kap, de nem sokáig. Szinte még be sem gyógyult a korábban szerzett sérülése, máris fel kell szállnia egy ellenséges csapat miatt, amely elpusztította az egyik repülőosztagukat. Ám amikor odaér, már csak annyit tehet, hogy ő maga is célponttá válik, alig élve túl az ellene indított támadást. Egy olyan ellenségét, amit még csak nem is ismer.
Az emberek és a JAM közti nyílt ütközetek azonban csak egy részét alkotják a köztük zajló harcnak. Az azonosítatlan gép, amit Fukai hadnagy lelőtt, az első jel. A második Yukikaze, Fukai gépe, ami valamiért oda is tüzel egyszer, ahová nem kellene, látszólag ok nélkül. Azt sem értik igazán, miért bízik a pilótája jobban Yukikazé-ban, mint bármi másban, pedig a háború közben új szakaszba lép. Zuhanás a sivatagban, különös események, és a felszín alatt lappangó félelem, hogy mégis mi történik valójában. Még az elején kiderül, hogy az emberiség mennyire keveset tud arról, hogy mi ellen is harcol, de furcsa módon ez senkit nem zavar különösebben, mivel hozzászoktak ehhez. A szüntelen, de kiegyenlítettnek tűnő harchoz, amely azonban nem sokáig marad így. Ám a karaktereknek nem csupán külső ellenséggel kell megküzdeniük, komoly pszichikai hatásnak vannak kitéve, főleg Fukai-nál látható ez. A történet így, bár látszólag vannak benne nyugodtabb részek, valójában elég intenzív.
Rövid anime lévén csak kevés főszereplő van a történetben. Az egyikük Fukai Rei hadnagy, Yukikaze pilótája. Látszólag nagyon különös figura, akinek egyetlen társa a gépe, pedig valójában rendes srác. Barátja, és egyben felettese James Bukhar őrnagy, az egyetlen ember, aki közel áll hozzá, sajátos, de jó párost alkotva egymással. Rajtuk kívül még Lynn Jackson-t érdemes megemlíteni, az írónőt, aki külső szemlélőként bukkan fel időnként. Bár ténylegesen nem sokat tesz, valahogy mégis jelen van mindvégig, ami sokat hozzáad a hangulathoz.
A történet kivitelezése nagyon jó lett. Az opening bár nem kifejezetten rossz, de igazából nincs benne semmi, amitől jó lehetne. Az ending viszont tökéletesen illik hozzá, a zenéje és a szövege is jó, nagyszerűen kifejezi azt a hangulatot, ami áthatja a sztorit és a világot, amelyben játszódik, főleg az utolsó kép. A zenéje is egészen jól sikerült, illik a szituációkhoz, ahol előfordul. A szinkronhangok nagyon jók, bár a repülős részeknél hallható angol szövegeknél a kiejtés elég furcsa szokott lenni ahhoz képest, amilyennek lennie kéne. Az animáció is egész jó. Bár nem olyan, mint az új animék rajzolása, mégis mind a környezet, mind a karakterek szépen vannak megrajzolva, jól mutatja azt a világot, amiben a történet játszódik. Észrevehető, hogy többnyire a sötét színeket, helyszíneket lehet látni, így jobban lehet látni, milyen is ahol harcolnak, és a szereplők érzései is erősebbnek tűnnek. A karakterdizájn jó lett, mindegyik szereplőnek sikerült érdekes külsőt alkotni, főleg Fukai-é lett az.
A történet egyik legérdekesebb pontja Rei viszonya Yukikazé-val és barátjával, Jack-el. Bár a harcok legalább annyira fontosak, a köztük meglévő barátság Yukikazé-val együtt komoly hatással van a sztorira, és érdekes színt visz az eseményekbe. Az újságírónő jelenléte is fontos, bár ez inkább azért, mert ő egy külső nézőpontot képvisel, amikor ő is megjelenik, olyan, mintha ő lenne az, aki elmesélné az eseményeket, és ezáltal olyan, mintha közelebb hozná őket, ami szintén hozzáad a hangulathoz. Műfaját tekintve leginkább repülős akció, dráma és pszichológiai keverékének lehetne mondani, amelyek észrevétlenül váltják egymást, de van amikor együtt vannak jelen. Ezt az OVA-t főként azoknak ajánlom, akik szeretik az izgalmas történeteket sok drámával. Bár a történet korántsem vígjáték, ez nem jelenti azt, hogy csak a drámai és akciódús sztorik kedvelőinek érdemes megnéznie. Több van benne, mint ami elsőre látszik, így aki szeretne látni egy rövid, de jó animét, annak érdemes megnéznie.

Yukikaze… a szél, amely bár messzebb szállt, mint Jack bumerángja, egy nap talán ő is visszatér.
Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész 05. rész

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük