B E T A
Eredeti cím SAMURAI DEEPER キョウ
Angol cím Samurai Deeper Kyo
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 26 rész
Év 2002
Ismertető:
Szamurájos-szörnyaprítós történelmi anime. Gondolom ezek a kifejezések jutnak eszébe mindenkinek először, aki látta már a Samurai Deeper Kyo-t. Pedig ennél sokkal többről van szó. Ugorjunk vissza egy kicsit az időben, és járjunk utána, hogy honnan ered az anime ill. a manga. Nos, a képregény változat Akimine Kamijyo fantáziájából pattant ki még a ’99-es évek végén. Sok sikeres sorozat indult útjára ezen évben, de csak hogy egy gyors és velős példát is említsek: Naruto. Aztán 2002-ben persze elkészült az azonos néven futó 26 részes sorozat a Studio Deen jóvoltából, míg ezzel szemben a manga több, mint 6 éven át futott és 38 kötetet ért meg. Na de nézzük, mit is tár elénk az anime verzió.
Az elején említettem, hogy történelmi anime, ami nagyon is helyénvaló besorolás, ugyanis számtalan esemény és nem kevés történelmi alak/helyszín is fel-feltűnik a sorozatban. Persze a legjobb példa az a bizonyos Sekigahara-i csata (Ieyasu Tokugawa – Mitsunari Ishida csatája), ami a további események kiváltója lesz. (Még annyit, hogy ez a csata talán a legnagyobb és legvéresebb történelmi esemény volt a Tokugawa-k idején). A történet ugyanis ott veszi kezdetét, hogy a vérontásba belefáradt felek már csak egyetlen ütőképes “lapot” tudnak felmutatni: a két legkiválóbb harcost, Kyoshiro Mibu-t és Onimeno Kyo-t (az Onimeno démonszeműt jelent). Mindketten legendás alakok voltak, Kyoshiro a Mibu klán egyik legerősebb tagja, míg Kyo-t csak úgy ismerik, mint az “Ember, aki ezreket ölt”.
Azonban Kyo múltja Kyoshiro-hoz kapcsolódik: Kyoshiro ugyanis szerelmes volt Sakuya-ba, aki szintén a Mibu klánhoz tartozott. Sakuya egyébként egyfajta látnok, ugyanis képes a jövőbe látni. Sakuya és Kyoshiro között azonban mégsem történt semmi, ugyanis a sors közbeszólt. Kyoshiro lelkileg úgymond kettészakadt, és a lelkének azon része, ami segítette őt a harcban, belekerült egy testbe, amit még annak idején szintén a Mibu klán állított elő. Ebből született meg a rettegett Demon Eyes Kyo. A csatában Kyoshiro végül sikeresen felülkerekedett Kyo-n, azonban a csatát váratlanul megszakította egy meteor, ami a Földbe csapódott (ennek a meteornak még igen fontos szerepe is lesz a történetben). Mindkét harcost ezután halottnak nyilvánították.
Azonban 3 évvel később Kyoshiro ismét feltűnik, aki immár gyógyszerészként éldegél, és az emlékéből teljesen eltűntek a Sekigahara-i események. Az anime valójában innen veszi kezdetét. Legelőször egy fejvadász csaj, Shina Yuuya lesz az események mozgatója, mivel Kyoshiro fejére vérdíj van kitűzve. Így adva van egy remek pénzszerzési lehetőség. Azonban feltűnik egy nem túl barátságos monszta, aki szintén Kyoshiro-ra utazik. A csata folytán – ideiglenesen ugyan, de – Kyo előtör Kyoshiro-ból, és a szörnyet el is pusztítja, Yuuya legnagyobb meglepetésére. Hamarosan jó páran csatlakoznak majd Kyo-hoz, többek között Yukimura a Sanada klánból és Migeira, aki a Muramasa-kat szeretné összeszedni (legendás fegyverek, Kyo-nak is a birtokában van egy, a Houkurakshimon). És hogy hogyan is került “bele” Kyo Kyoshiro-ba, mik is valójában a Muramasa-k, és miként bontakozik ki a sztori… Mindre választ kapunk, ha nyomon követjük az animét.
A történetről ennyi elég is, de a saját szemetekkel is látni fogjátok, hogy milyen sok szálon is fut egyszerre a sztori, mindenki más céllal, személyiséggel bír. A grafika első osztályú, nagyon precízen ki vannak dolgozva a szereplők is és a helyszínek is. Ezzel szemben azonban az animáció sajnos meglehetősen elmarad, ugyanis számtalanszor alkalmaznak bugyuta állóképeket. Ez pedig különösen akkor zavart, mikor harcra került a sor. Igazából ez volt az egyetlen komoly negatívum, amit fel tudnék hozni a sorozat kapcsán. A zenék megfelelnek a sorozat hangulatához, az OP például nekem nagyon tetszett. A Seiyuu-k is jól passzoltak az adott karakterhez (igen-igen sokunkkal megesik, hogy egy Megumi Ogata vagy Akira Ishida miatt kezdenek bele animébe). Legvégső szó jogán elmondhatom, hogy nekem nagyon tetszett a sorozat, még a hibák ellenére is, és szerintem aki egy szamurájos-szörnyaprítós történelmi animére vágyik, annak a Samurai Deeper Kyo tökéletes választás, mind képregény formában, mind képernyő előtt (és akkor még nem is említettem a manga és az anime közötti jelentős különbségeket).
Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész 05. rész
06. rész 07. rész 08. rész 09. rész 10. rész
11. rész 12. rész 13. rész 14. rész 15. rész
16. rész 17. rész 18. rész 19. rész 20. rész
21. rész 22. rész 23. rész 24. rész 25. rész
26. rész

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük