Rental Magica ICON by Animegun
Eredeti cím レンタルマギカ
Angol cím Rental Magica
Egyéb cím(ek) 出租魔法使
Besorolás anime, TV
Hossz 24 rész
Dátum 2007 – 2008
Ismertető:
A mágia és a varázslatok tudománya egy olyan világ részét képezi, amelyet csak kevesen érthetnek meg igazán. Egy olyan világ, amely tele van lehetőségekkel, tudással, amely másoknak elérhetetlen; képességekkel, amelyek másoknak elképzelhetetlenek. Az embereknek pedig szükségük van segítségre, mert legyenek bármilyen erősek, vannak erők, amelyeket nem lehet egyszerű eszközökkel legyőzni. Ezért alakul egy mágusokat tömörítő szervezet, és a felügyelete alá tartozó cégek, amelyek tagjait olyan problémák kezeléséhez kérik segítségül, ahol a hagyományos módszerek már nem segítenek. Egy ilyen cég vezetéséhez még a megszokottnál is több készségre, tapasztalatra lenne szükség, mert a problémák nem átlagosak, a beosztottak sem átlagosak, és a cég széthullik, ha valaki nem tudja vezetni. De mi történik, ha egy ilyen cég vezetője pont egy olyan ember, aki nem ismeri a mágiát, nem tudja kezelni a munkatársait, és feladat közben is csak csalinak jó?
Iba Itsuki pont ilyen helyzetben van, amikor az éjszaka közepén zuhogó esőben várja, hogy egy furgonban ülő társai elhúzzanak előtte, nyomukban egy kutya szellemével, amit neki kellene csapdába ejtenie. Mivel azonban a mágikus ereje egyenértékű egy szikláéval, a szellem úgy dönt, rajta fog keresztülgázolni, hogy elmeneküljön, és időközben egy jót harapjon belőle. Amikor nekiindul, el is kapja a kötelet, amit Itsuki a kezében tart, és vonszolni kezdi maga után elég nagy sebességgel. Egy másik társa a nyomukba ered rakétahajtású seprűjén, de műszaki meghibásodás miatt nem képes folytatni a versenyt… az üldözést. Szorult helyzetéből egy rivális cég elnöke menekíti ki, aki egy másik teremtmény hátán érkezve elkapja, és végleg a túlvilágra küldi a bestiát, majd egy rövid, de heves szóváltást követően elmegy, hátrahagyva őket az esőben. Itsuki is kidől a kimerültségtől, a hajnal pedig már a furgonban köszönti őket.
A cég, Astral viszont még nem megy csődbe ettől, bár Honami elég komornak mutatja be a helyzetüket. Már aznap reggel jön hozzájuk valaki az iskolájukból, akinek segítségre van szüksége, és a munkát az éjszakaival ellentétben gyorsan el is végzik. De ez nem azt jelenti, hogy minden napjuk ilyen egyszerűen menne. Itsuki-nak meg kell birkóznia saját társaival, egy igen határozott rivális társaság vezetőjével, és az időnként veszélyessé váló megbízatásokkal is. Ezen kérések a munkájukhoz hasonló sokféleséget mutatnak. Egy eltűnt rokon, baleset egy szertartás közben, történések, amelyek megváltoztatták valaki életét. Astral, Itsuki és barátainak feladata pedig, hogy ezekre megoldást találjanak, és helyrehozzák azt, ami egykor rosszul alakult. Ehhez Adilisiának is van hozzáfűznivalója, aki mindig elejt néhány poént a nyugodtabb pillanatokban. Ám nem azért értik igazán mások tragédiáját, mert ez a munkájuk. Mert ők maguk is átéltek már egyet.
Az egyik főszereplő Iba Itsuki, aki örökölte a cégét, és annak vezetését. Nem túl merész alkat, inkább visszahúzódó, aki nem tud mágiát használni. A rajta lévő szemkendő viszont nagy titkot rejt, és ami segít neki a megbízatásoknál. Barátja, Honami Takase Ambler egészen más, kész akár egyedül is vállalni, hogy megteszi, amit szükségesnek lát. Itsuki-ra is sokat figyel, bár nem mindig a legkedvesebben. Az Astral-nál dolgozik Nekoyashiki Ren, aki külsőre hasonlít egy Ichimaru Gin-re, és megőrül a macskákért. És persze ott van még Katsuragi Mikan, egy miko, és a kísérteties Kuroha Manami. Goetiá-tól Adilisia Ren Mathers-t kell ismerni. Rajtuk kívül még többen is bekapcsolódnak azért, ők is hatással vannak a történet alakulására.
A sorozat kivitelezése egész jó lett, bár vannak benne olyan részek, amiket kihagyhattak volna. Az openingek egész jók lettek, érdekes, bár kicsit furcsa animációja, viszont jó zenéje van, ami néhány epizódnál japán, néhánynál angol szöveggel jelenik meg. Endingből is kettő van, de az első csak az első epizód végén látható. Ezek sem rosszak, bár az openingek kicsit jobbak. A történet közben hallható zenék is jók, megfelelőek a különféle helyzetekhez, amik a sztori alakulás során előfordulnak. A szinkronhangok se rosszak, illenek a szereplők külsejéhez és személyiségéhez. Az animáció szépen sikerült, a nyílt téren játszódó jelenetek némelyikét nagyon szépen rajzolták meg, a többit egy kicsit kevésbé, de azok is egész jól néznek ki. Bár még így is van olyan rész, ami kevésbé részletgazdag, és kicsit talán elmarad a többi jelenet minőségétől. A karakterdizájn is egész jól néz ki, bár Itsuki szemkendője egy kicsit mintha el lenne méretezve. A többiek külseje elég érdekesen sikerült, de ők is jól néznek ki.
A sorozatnak van néhány érdekessége, ami viszont nem nagyon illik egy ilyen sztoriba, vagy csak egyszerűen nevetségesen hangzik. Az egyik ilyen, hogy Itsuki-ból, aki egy harc kezdetekor még teljesen védtelen, amint leveszi a szemkendőjét, hirtelen Montgomery tábornok lesz, aki hadvezéri tekintélyt sugározva elkezdi szórni a parancsokat, miközben a velük szemben álló lények csak állnak, és szépen megvárják, amíg már hiába lépnek, már nem tudják megállítani őket. A másik ilyen, hogy Adilisia különféle teremtményeket idéz meg segítségül, ilyen légiók meg olyan légiók parancsnokainak nevezi őket. Mik voltak ezek régen, centuriók? Ez a két dolog először talán még nem, de később nagyon zavaróvá válik, és egyáltalán nem kellettek volna bele a sorozatba.
Műfaját tekintve leginkább természetfölötti a sztori jellege miatt, de sokszor fordul elő benne valamilyen vígjátékszerű elem, és egy nagyon kevés romantikus rész. Ezt a sorozatot leginkább azokna ajánlom, akiket érdekelnek az ilyen erőket felvonultató animék egy kevés vígjátékkal és drámával. A Mahou Sensei Negima, vagy akár Bastard jobbak nála, de ezt is érdemes egyszer megnézni.
Online részek: