B E T A
Eredeti cím ラーゼフォン
Angol cím RahXephon
Egyéb cím(ek) RahXephon TV
Besorolás anime, TV
Hossz 26 rész
Év 2002
Ismertető:
Kamina Ayato átlagos gimnazista, egy nem átlagos világban. Valamivel korábban a Mu-nak nevezett ellenséges létforma megtámadta a Földet, és csupán Tokió és annak közvetlen környezete maradt épségben, a világ többi része elpusztult.
Egyszer különös repülőgépek jelennek meg Tokió egén, és a helybéliekre támadnak. A katonaság tehetetlen, de ekkor lebegő óriásrobotok (Dolem-ek) tűnnek fel, melyek könnyűszerrel elpusztítják az ellenséget. Ayato végignézi az egészet, és időközben egy különös nővel is megismerkedik. Mikor a fiút öltönyös alakok (a kormány emberei) támadják meg, a titokzatos nő, Haruka menti meg. A megsebesült ügynökök vére azonban kék, nem vörös.
Ayato elhagyja Tokiót az ígérettel, hogy megtudhatja az igazságot a világról. Hát meg is tudja. A külső világ nem semmisült meg, sőt. A Mu vette hatalmába Tokiót egy különös védőpajzzsal elválasztva a külvilágtól (a külseje miatt Tokió Jupiternek nevezik most), mely meggátolja a ki- és bejutást. Nemcsak az élőlényektől véd ez, de az időt is lelassítja. A pajzson belül hatszor lassabban telik az idő.
Az emberek persze vissza akarják hódítani Tokiót, amit a Mu elfoglalt. Ez viszont nem megy könnyen, mivel az ellenség Dolem-jei hatalmas erejűek. A támadásaikat is csak Ayato óriásrobotja, RahXephon segítségével képesek elhárítani. Vizsgálatok után kiderül, hogy Ayato is Mu, habár vörös a vére. A vezetés csak azért tűri meg a 17 éves fiút, mert ő az egyetlen, aki bevethető a Dolem-ek ellen.
Közvetlen ismerősei viszont nem tudják a fiú titkát, így hamar befogadják maguk közé. Haruka házába költöztetik Ayatót, ahol Harukán kívűl annak húga, Megumi és bácsikájuk él. Egy ideig jó is így minden.
De idővel minden megváltozik. Ayato titkát páran megtudják, és a fiú úgy érzi, értéktelen, senkinek sincs rá szüksége, ezért feléled benne a honvágy. Végül vissza is tér a Tokió Jupiter belsejébe, amit valaha otthonának tartott. Viszont odabent már nem a régi világa fogadja. A háborús események miatt az eget Dolem-ek lepik el, habár az itt lakók nem látják őket a szellemi befolyásolás miatt. Amint Ayato nyomára bukkanak, elfogják, begyógyszerezik és megpróbálják az oldalukra állítani.
Szabadulásában Mishima, a RahXephon egység lelkének kivetülése, és iskolai barátja, Hiroko segíti. A fiú végül visszatér a külső világba, de a háborút nem hagyhatja maga mögött. Az események felgyorsulnak, a háború a tetőpontjához ér. Ayatónak eggyé kellene válnia RahXephonnal, istenként újjászületve. A fiút viszont kétségek gyötrik, nem tudja elhatározni magát. Hogy végül hogy dönt, és hogy mi lesz a háború szaggatta világgal, az kiderül a sorozatból.
Nagyszerű grafika, átgondolt történet, jól kidolgozott világkép és érdekes fordulatok, továbbá itt-ott elhintett filozófiai mondanivaló. Ez mind megtalálható a RahXephon-ban. Időnként talán túlságosan elvont, kicsit erőltetett jelenetek is vannak benne, de ez nem sokat ront az összképen. Érdemes megnézni.
Online részek:

[restabs alignment=”osc-tabs-left” responsive=”false”]
[restab title=”Sorozat” active=”active”]

 01. rész  02. rész  03. rész  04. rész  05. rész
 06. rész  07. rész  08. rész  09. rész  10. rész
 11. rész  12. rész  13. rész

[/restab]
[restab title=”Mozi”]

RahXephon Tagen Hensoukyoku (2003)

[/restab][/restabs]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük