B E T A
Eredeti cím 陸奥圓明流外伝 修羅の刻
Angol cím Time of Shura
Egyéb cím(ek) Shura no Toki
Besorolás anime, TV
Hossz 26 rész
Év 2004
Ismertető:
“Legenda szól azokról, akik a Heian korszak óta fegyvertelenül harcoltak… azt beszélték róluk, hogy legyőzhetetlenek voltak. Shura-nak nevezték őket. A technika, amit használtak, a Mutsu Enmei-ryu.”
Így hangzik a sorozat bevezetője minden opening elején. A történet a japán középkorban játszódik, abban az időben, amikor nagyon sok katana kardforgató mester élt. Ilyenek voltak például a Yagyu család tagjai, illetve Japán legendás kardforgatója, Miyamoto Musashi.
A sztori középpontjában érdekes módon nem egy személy áll, hanem maga a legendás Mutsu Enmei harcművészeti stílus és annak adott képviselője a főszereplő. A Mutsu család egyik leszármazottja Mutsu Yakumo, a stílus mestere, aki a Sekigahara-i véres csata után több mint 10 évvel vándorlással tengeti mindennapjait. Yakumo az útja során épp megáll egy faluban, hogy egyen valamit (bár általában nincs pénz nála), és evés közben tanúja lesz annak, hogy egy fiúruhába öltözött fiatal lányt megtámad néhány fegyveres férfi. Yakumot ez nem zavarja és folytatja az evést, viszont feltűnik Musashi is, aki bár nem szeret méltatlan ellenfelekkel kiállni, most kénytelen elintézni a támadókat. Musashinak feltűnik, hogy a történtek alatt Yakumo teljes közönnyel folytatta az evést és úgy gondolja, hogy méltó ellenfél lehet a számára.
Ezért kihívja Yakumo-t, aki viszont mosolyogva elutasítja a kihívást. Musashi bízva abban, hogy egyszer majd megküzdhetnek, tovább vándorol, de előtte még a megmentett lány (Kisshomaru) nevelője testőrnek akarja felfogadni Musashit, aki viszont maga helyett inkább Yakumo-t ajánlja. Yakumo elvállalja a testőr szerepet és fizetségként csak annyit kér, hogy az ebédjét fizessék ki. Yakumo-t a furcsa viselkedése miatt bolondnak nézik, főleg Kisshomaru. Viszont amikor egy újabb csapat fegyveres érkezik, hogy megtámadja a nemesi származású lányt, Yakumo védelmébe veszi és puszta kézzel, illetve egy széles vigyorral az arcán áll ki a 10 fegyveres ellen.
A rövid küzdelemnek szemtanúja lesz Musashi is, illetve a támadást szervező nemesúr is, aki meg is küzd Yakumo-val. Yakumo teljesítve ezzel a feladatát, tovább áll és folytatja vándorlását. Kisshomaru, akinek az igazi neve Shiori, a történtek után beleszeret Yakumo-ba és néhány hónap után útnak is indul, hogy megkeresse őt. Yakumo, Musashi és Shiori tehát mind külön utakon járnak, külünbözö célokkal, de ami az utóbbiakban közös az az, hogy mind Yakumo-val szeretnének találkozni.
Így indul hát ennek az animének a története, amit szerkezetileg 3 részre lehet osztani, mivel Yakumo története után megismerhetjük a fiának, Takato-nak, és később annak a leszármazottjának, Izumi-nak a történetét is. A Takato történetben sokkal inkább egy a Shogun által rendezett harci tornán van a hangsúly, ahol majd Musashi fogadott fia, Iori és egy Jubei nevű legendás kardforgató is részt vesz. Izumi sztorija pedig a leginkább történelmi jellegű, ami abban az időben játszódik, amiben az Utolsó Szamuráj című film.
Összeségében tehát ez egy kiváló realisztikus harcművészeti anime, amiben nagy szerepe van az olyan értékeknek, mint a becsület, tisztelet a méltó ellenfél felé, barátság és a szerelem. A szereplők személyisége, az érdekes történet és a fantasztikus küzdelmek garantált élményt bíztosítanak azoknak, akik ezt az animét megnézik.A grafika és az animáció nagyon jó, látszik, hogy 2004-es, a színek nem túl rikítóak, inkább a realitást idézik. A zenék jók, illenek a hangulathoz. Az Identity nyitószám fantasztikus.
Nekem ez az egyik kedvenc animém. A harcművészetek rajongóinak kötelező darab. Mindenki másnak pedig ajánlani tudom.
Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész 05. rész
06. rész 07. rész 08. rész 09. rész 10. rész

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük