B E T A

Ismertető

Talán sokunk álma, hogy designerek lehessünk. Karaktereket alkothassunk meg, majd életre keltsük azokat. Mindez megadatott a tehetséges Tsukiko Saginak, aki hirtelen és gyorsan robbant bele ebbe a világba – szerezve magának nagy hírnevet is egyben – amint megalkotta első figuráját, Maromit.

 

A Maromi kutya világszerte ismert kabala lett, akit Tsukiko gyerekkori kiskutyájáról mintázott. A piac kereke azonban nem állt meg, most egy másik megbízást kapott, egy olyan kabalát kell alkotnia, amely híresebb lesz majd, mint Maromi most. A lány teljesen el van havazva a munkával, de semmi ötlete sincs. Egy este amikor hazafelé tart a munkájából, megtámadja valaki, a rendőröknek tett tanúvallomása alapján egy általános iskolás gyerek lehetett, akin aranyszínű görkorcsolya volt, a kezében pedig egy baseball ütő. Ezt a fiatal támadót nevezik el Shonen Batnak. Ahogy telik az idő, Shonen Bat rengeteg embert támad meg és juttat kórházba. A rendőrség nyomoz és próbálnak összefüggéseket keresni a támadások között – nem sok sikerrel. Egy biztos: akárkit is támadott meg Shonen Bat, az előtte vagy segítséget kért, vagy pedig azt kérte , hogy “legyen már vége valaminek”.

A sorozat alatt megtámadott emberek mindegyike pszichikai problémákkal vagy nagy nyomással küzd. Egy kisfiú, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő Shonen Bat, teljesen lerombolva ezzel az eddig felépített imázsát. Vagy vegyük a tanárnőt, akinek a tudata kettéhasadt, és míg nappal tisztességes, visszafogott menyasszony, addig éjszaka különféle férfiakhoz járó prostituált. Ők is mind Shonen Bat áldozatai. A sorozat a hetedik részig eléggé egyenes vonalon fut, a nézőpont karakterektől függően változik. Minden rész először a Shonen Bat által megtámadott emberek történetét meséli el. A sorozat folyamán még két karakter is felbukkan, ők azonban mellékszereplők. Egyik ezek közül egy furcsa öregember, aki állandóan össze nem tartozó szócsoportokban beszél, egyébként szintén ő mondja az előzeteseket is.

Az anime néhol eléggé kusza, és talán egy kicsit zavaros is. Bár a történet egyáltalán nem egyedi, mégis a végkifejlethez érve megváltozik. Teljesen átfordul és egy „elmebeteg” befejezést kapunk. Saját véleményként még annyit hozzátennék, hogy bár eléggé egyedire sikeredett a vége, nekem akkor sem nyerte el a tetszésemet. Az addig reálisnak elképzelt világ átfordult valami másba. A sorozatot 2004-ben a Madhouse Stúdió készítette. A producer Satoshi Kon volt, akitől az ötlet is származik. A karakter design-ért Masashi Ando volt a felelős. A sorozat 2004. február 2-től 2004. május 17-ig futott a WOWOW adón a japán TV-ben. Az első négy részt először nemzetközi viszonylatban Olaszországban 2005. január 21-én mutatták be a Future Film fesztiválon. 2005. augusztusától az amerikai Cartoon Networkon futott, 2007-ben a G!Tech TV adón Kanadában. Vetítették még Lengyelországban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Oroszországban, Svédországban és Németországban is.

Elérhető részek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük