B E T A
Eredeti cím メモリーズ
Angol cím Memories
Magyar cím Emlékek
Egyéb cím(ek) Magnetic Rose
Besorolás anime, Movie
Hossz 3 rész
Év 1995
Ismertető:
A Memories 3 különálló részből tevődik össze, melyeknek semmi közük nincs egymáshoz. Mindhárom művet más-más ember rendezte.
Az első rész neve Magnetic Rose. Ebben egy roncsgyűjtő űrhajó legénysége hazafele tartva különös vészjelzést észlel egy roncsmező belsejéből, ahol a roncsok egy aszteroidává állnak össze. A nemzetközi szabályzat értelmében a legközelebb űrhajó köteles segíteni, különben legénysége soha többé nem teljesíthet szolgálatot. Az aszteroidába belépve a mentőcsapat egy kastély belsejében találja magát, amely elhagyatottnak néz ki, de mintha mégis lenne benne élet. Így hát elindulnak megkeresni, honnan és kitől ered a vészjelzés. Eközben meg kell küzdeniük saját érzéseikkel és emlékeikkel.
A következő epizód a Stink Bomb nevet viseli. Főhőse egy fiatal kutató, aki az orvostól megy munkába. Mivel az orvos gyógyszere nem hatott, munkatársa tanácsára bevesz egyet az újonnan kifejlesztett megfázás elleni szérumból. Csakhogy véletlenül összekeveri egy másik szerrel. Ezután elvonul pihenni s mire felkel, a laborban már mindenki halott. Felhívja Tokióban lévő főnökeit, kiknek tanácsára a kutatási anyagokkal a városba indul. Mindeközben a városban összeül a Biztonsági Tanács, hogy megvitassák, mit tegyenek a környéken pusztító halálos kór ellen, amiről kiderül, hősünk terjeszti. Mindenáron meg akarják állítani, de a kutató elpuszíthatatlanul tör célja felé.
A leírás ellenére maga az anime elég könnyed és jól lehet rajta szórakozni.
Az utolsó epizód neve Cannon Fodder, a rendezője Katsuhiro Otomo. Ez az epizód egy kisfiú egy napját mutatja be, aki olyan helyen él, ahol minden házon van ágyú, minden úgy működik, mint egy ágyú, mindenki az ágyúk kezelője és a gyerekek is az ágyúk kezelését tanulják az iskolában. A kisfiú édesapja a 17-es állomásnál, a legnagyobb, vörös színű ágyúnál dolgozik, mint ágyútöltő. A fiú minden vágya az, hogy ő lehessen a leghatalmasabb ember, aki nem más, mint az ágyú elsütője és ne csak egyszerű ágyútöltő legyen, mint az apja. Ennek a résznek elég érdekes, komor rajzolási stílusa van, amely illik magához az animéhez. Csak úgy süt belőle a nemzeti nacionalizmus, amelyet az ember könnyen összeköthet a II. világháború Németországával vagy a volt Szovjetúniójéval. Érezhető benne még a mindent betöltő elkeseredettség, elégedetlenség és tehetetlenség is, amely szintén segít a komor hangulat megteremtésében.
Mindent összevetve mindhárom résznek megvan a maga különleges hangulata és megtalálható benne mindaz, ami az adott stílusú animéhez kell. Rövidségük ellenére mindegyik eléggé öszetett. Legalább egyszer kötelező megnézni.
Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük