B E T A
Eredeti cím 刀語
Angol cím Katanagatari
Egyéb cím(ek) カタナガタリ
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Év 2010
Ismertető:
Shikizaki Kiki, a legendás fegyverkovács élete folyamán ezer tökéletes kardot kovácsolt – ám az utolsó tizenkét kard, amit készített, emberfeletti erőt kölcsönöz tulajdonosának. Az egymással hadakozó tartományurak versengtek ezekért a kardokért, hiszen birtoklásuk sikert és győzelmet ígért számukra. A harcok elcsitulásával a hatalmát megszilárdítani igyekvő sógun azt a célt tűzi ki maga elé, hogy ezt a tizenkét kardot összegyűjtse, s ezzel szert tegyen a szükséges hatalomra, mellyel egységet teremthet az országban. Azonban az eddig felkutatott és megtalált 988 kard egyike sem tartozik a misztikus tizenkettő közé. A kardok megtalálása egyre sürgősebb lenne, hiszen a sógun hatalma meginogni látszik, és a háttérben munkálkodva új szereplő igyekszik magához ragadni a hatalmat, nem riadva vissza attól sem, hogy ismét háborúba taszítsa az országot.
Togame, a csinos és agyafúrt „háborús taktikus” kapja a feladatot, hogy minél előbb találja meg a maradék tizenkét kardot. Mindehhez azonban segítségre van szüksége, ezért felkeresi a távoli szigeten száműzöttként élő Kyotouryuu-klán fejét. Azonban a kardot nem használó, ám annál halálosabb harcstílust kifejlesztő Yasuri Mutsume már halott, helyét fia, az ifjú és kissé naiv Yatsuri Shichika vette át. Togame mindent bevet annak érdekében, hogy meggyőzze a fiút küldetése fontosságáról, és rábírja, hogy hagyja el vele a szigetet, ahol nővérével kettesben, a világtól elzárva él. Togame meggyőződése, hogy a pénzért, vagy becsületért küzdő harcos fabatkát sem ér. Ellenben az, aki szerelemből ragad kardot, sosem válik árulóvá. Ezért elhatározza, hogy küldetésük érdekében Yasuri Shichikának nincs más választása: bele kell szeretnie Togame-ba!
Az idei év igazi csemegéjének ígérkezik ez a 12 részesre tervezett anime, ami már az első részével sikeresen megosztotta a nézőket. Az anime alapját Nishio Ishin (írói álnevén: NisiOisiN) 12 kötetes light novel sorozata adja, ami 2007 januárja és decembere között jelent meg Japánban a Kodansha gondozásában (és sajnos angolul még nem licenszelte senki). Nem ez az első NisiOisiN regényből készült adaptáció: láthattuk már a szintén rendhagyó, ám remekül sikerült Bakemonogatari-t, és azt rebesgetik, hamarosan a Zaregoto is anime sorozatot kaphat. Tény és való, az 1981-ben született író hatalmas rajongótábort szerzett magának az utóbbi években – nem érdemtelenül. A regényeket Take illusztrálta, és az ott felbukkanó karakterdesign nagyját szinte teljes egészében átvette az anime is, aminek a grafikai megvalósítása így igazi különlegességként hat. A szépen kidolgozott hátterek és az élénk, ám egymással összhangot mutató színvilág tökéletesen passzol az egyszerű rajzolású, mégis teljesen egyedi karakterekhez. A történet, bár nem túl bonyolult, mégis működik és leköti a néző figyelmét. Ehhez azonban tudni kell, hogy mit várjunk tőle. A NisiOisiN zseniális párbeszédein alapuló, tömény szöveges részek váltakoznak a rövid, kevésnek tűnő, ám pörgős akciójelenetekkel – mindez némi drámai vonallal megspékelve. A sztorit köti a 12 részre tervezett szűkös keret, hiszen az 1 kötet/1 rész koncepció azért még egy 50 perc/részes alkotásnál is kicsit húzósnak mondható. Szó mi szó: nem egy vérbeli shounen-fight széria, erre senki se számítson.
A sorozat a regényekhez hasonlóan havi egy résszel jelentkezik majd (kivéve az első két részt), és a megszokott 24-25 perc helyett 50-60 percig igyekszik a TV (illetve a monitor) előtt tartani a közönséget. További érdekesség, hogy minden epizód más-más záródalt kap, míg az OP egységesen megmarad (Kuribayashi Minami: Meiya Kadenrou). Az OP és a változó ED-k mellett érdemes megemlíteni az animében felhangzó háttérzenéket is. Valószínűleg minden igaz GITS rajongó felkapja majd a fejét, hiszen aki valaha is hallotta Kawai Kenji Making of Cyborg-ját a GITS movie elején, az elalél a gyönyörtől, ha meghallja a kezdőképek alá bekevert zenét. A harcjelenetek is igazi, markáns és fülbemászó dallamot kaptak – ergo a zenei részek remekül összepasszolnak az egyedi látványvilággal, és ügyesen kiegészítik azt.
Még korai lenne eldönteni, hogy a White Fox-tól szándékosan – avagy oltári nagy baki folytán – kiszivárgott forgatókönyvek, karaktertervek (melyek ITT megtekinthetők) és zenék jótékony, avagy káros hatással lesznek a sorozat fogadtatására. Mindenesetre a hírverés felkeltette a közönség figyelmét, és a Katanagatari jelenleg a hamis elvárások hálójába gabalyodva kicsit gyengébben indított a vártnál – állítják néhányan. Én azt mondom, hogy a formabontó képi világba átültetett keserédes szamuráj történetet ne egy rész alapján ítéljük meg, hanem várjuk ki a végét: a sztoriban jócskán van annyi potenciál, hogy akár még az év egyik legjobb animéje is lehessen.
Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész
05. rész 06. rész 07. rész 08. rész
09. rész 10. rész 11. rész 12. rész

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük