B E T A

Ijime: Ikenie no Kyoushitsu (2012)

Ismertető

Az Ijime című OVA megértéshez először a fogalmat kell tisztázni. Az ijime magyarul úgy fordítható, hogy iskolai terror, amikor egy csoport kiközösít és fizikailag, illetve szellemileg is bánt egyetlen személyt. Ez a japán iskolákban igen gyakori, az a rövid OVA pedig pont ennek megelőzése miatt készült.
Főszereplőnk Fumika, egy véletlen baleset során Sera új táskáját megkarcolja, ezért ő lesz az ijime következő áldozata. Sera egy gazdag család lánya, ezért mindenki követi, amit mond és így senki sem akadályozza meg őt. Hamarosan fordul a kocka, amikor is csődbe megy apja cége, és akit eddig bántott, azok visszaadják, amit tett velük. Megvédi valaki? Együtt fognak érezni vele? Nos az az animéből fog kiderülni.
Bár volt már jobb alkotás is, ami jobban leírta az érzéseket és mélyebbre hatolt az ijimében, ettől függetlenül nagyon jól lehet ebben az OVA-ban is látni, mi is az az ijime. Az OVA végén lévő kis tanulságok pedig segítenek abban, hogy a nézők ne csak azonosulni tudjanak a bántalmazó és bántalmazott szerepével, hanem igenis tegyenek ellene.
Az animáció nem sikerült túl jóra, tipikus nagy szemű animelányokat látni, amitől az egész veszít kicsit az összképből, de úgy gondolom, mindenképpen érdemes megnézni. Tanulságos kis OVA. Aki szeretne az ijime fogalmával megismerkedni vagy csak egy tanulságos történetet megnézni, annak mindenképpen ajánlom ezt az alkotást.

Elérhető részek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük