B E T A

Humanoid Kikaider (2000-01)

Eredeti cím 人造人間キカイダーTHE ANIMATION
Angol cím Android Kikaider the animation
Humanoid Kikaider
Egyéb cím(ek) Artificial Humanoid Kikaider the Animation
Besorolás anime, TV
Hossz 13 rész
Év 2000 – 2001
Ismertető:
Egy brilliáns elme, Dr. Komyoji professzor létrehozta élete főművét, és talán az utolsót…? Robotikában jártas emberként ismerték, aki megszállottan munka-imádó volt, a családjára nem volt ideje…
“Volt egyszer egy ács, aki egyedül érezte magát, ezért faragott egy bábut, amit Pinokkiónak nevezett el. Egy estén megjelent a Kéktündér, és életre keltette Pinokkiót, majd a tücsökhöz fordult, és megkérte, legyen Pinokkió lelkiismerete. Majd úgy búcsúzott, hogyha mindig hallgatni fog a tücsökre, akkor egyszer igazi kisfiúvá válik.”
Egy éjszaka Komyoji professzor életre kelti azt a robotot, amitől megváltást remél, de a számításaiba újfent hiba csúszik… majd egy villanás, és vége. Tűz. Jiro magához tér, és nem emlékszik semmire. Nem tudja ki ő, mit keres ott, és hogy egyáltalán, miért él? Az ereje természetfeletti, a bőre hideg és kemény… egy android. Zavarodottan rohan bele a nagyvilágba, ahol nem találja a helyét.
Mitsuko és Masaru elveszették az apjukat, az utolsó rokonukat. A ház leégett, rejtélyes körülmények között… Csak egy chip marad hátra, ami apjuk utolsó munkájának eredményét rejti… a hihetetlenül erős robot, a Humanoid Kikaider tervrajzát. Óriási megrökönyödést jelent, hogy van valami, amiről eddig nem is tudtak, egy szerkezet, amit apjuk talált ki, a lelkiismeret-egység. Kikaider egy olyan része, ami képes elhatárolni a “jót” és a “rosszat”, egy emberi szív mintájára készült, hogy megakadályozza viselőjének azt, hogy “bűnt” kövessen el.
Jiro beprogramozott feladata, hogy óvja alkotója, Dr. Komyoji két gyermekét… Mitsuko-t és Masaru-t. Vajon képes lesz Jiro felülkerekedni Dr.Gill támadásain, aki Komyoji megbízója volt? Ellen tud állni a szörnyű kísértésnek, hogy ellentmondjon a lelkiismeret-egységének? És képes lesz kezébe venni a saját sorsát?
Mindössze 13 rész alatt megismerhetjük Jiro “szenvedéseit”. ‘Addig nem nyugodhat, míg lelkiismerete van.’ Egy android, amely képes érezni, megérteni az életet, és meghúzni a vonalat a jó és rossz között. De miért épít az ember olyan szerkezetet, ami már oly annyira hasonlít az emberre, hogy az már ijesztő? Miért akar az ember istent játszani? Mi céllal született Kikaider?
Az anime melankólikus hatást kelt a filozófikus gondolataival, amire még nagyobb hatást gyakorol a zene, ami bár egyszerű, de mégis összefoglalja mindazt az érzelemvilágot, amit az anime hordoz magában. A grafikája nosztalgikus, nem az az átlag “jaj de kawaii”, de szerintem pont ez illik hozzá, és a készítők ezzel a rajzstílussal tisztelegtek Osamu Tezuka (Astroboy, Metropolis stb.), az Animeisten előtt. Hisz “Tezuka nélkül a manga és az anime nem tartana ott, ahol most”. Animációban talán egy kicsit szegényes, de végülis nem az összecsapások a fő motívuma a történetnek. Az eszmevilága elgondolkodtató, és egyben valósághű. “Vajon meddig akarunk tovább menni?”
Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész 05. rész
06. rész 07. rész 08. rész 09. rész 10. rész
11. rész 12. rész 13. rész

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük