B E T A
Eredeti cím ギルガメッシュ
Angol cím Gilgamesh
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 26 rész × 23 perc
Dátum 2003.11.02 – 2004.03.18
Ismertető:
Az egész anime 15 éve kezdődött. A tudósok a mezopotámiai Uruk város közelében találtak egy nagyon érdekes területet. Természetfeletti jelenségek történtek ott, amit tudósok hada szállt meg és kezdett tanulmányozni. Ide építettek egy kutatóközpontot, a Mennyek Kapuját (Heaven’ Gate). Ám az egyik tudós nem tudni miért, felrobbantotta azt, nem sokkal a bezárása előtt. Szörnyű pusztítást okozott és az ég színe megváltozott, és leginkább egy tükörre hasonlít. Az új ég neve a Védelmező Ég (Sheltering Sky) lett, és minden elektronikus berendezést tönkretett. Ez volt az Iker X (Twin X), mivel Október 10-én történt az egész.
A jelenben járunk. Két gyerek, Tatsuya (14) és Kyoko (17) Madoka a főszereplő. Behajtók elől menekülnek, mivel az anyjuk óriási kölcsönt vett föl, de mivel elhunyt, ezért az adósság a gyerekekre szállt. Bemenekülnek egy házba, ahol találkoznak három emberrel, akik megvédik őket a behajtóktól. Majd később támadás éri a házat. A három idegen kimegy és elkezd harcolni. A Madoka testvérek nem jutnak szóhoz sem. A harc olyan intenzitású, hogy beleremeg a föld. A fél ház is elpusztul, és ekkor látják meg, hogy másik három ember a levegőben harcol három szörnnyel. Gyorsan elmenekülnek. Ezután egy bárónő kifizeti az adósságukat, így lényegében megvette őket. Tulajdonképpen innen kezdődik az izgalmas és fordulatos cselekmény. Ahogy haladunk egyre előrébb a történetben, úgy tudjuk meg egyre pontosabban, mi történt az Iker X-kor, ki volt az a három ember, és miért vannak nekik ilyen képességeik.
A történet lenyűgöző. A lassú, olykor unalmas és monoton menetéből nagyon hirtelen vált át akcióba. Ez egy olyan hullámzást idéz elő, ami kialakítja azt a misztikus hangulatot, ami az egész animén uralkodik. Erre nagyban rásegít a zene és az inkább egyedinek, mint sem csúnyának mondható grafika. Ráadásul itt nem az akciójelenetek az igazán izgalmasak, hanem az, ahogyan szép lassan áll össze a kép, és rájövünk mindenre.
A főszereplők sablonosnak egyáltalán nem mondhatók, mert sikerült nagyon realisztikusan ábrázolni őket. Azért persze van néhány igen furcsa jelenet, ami ha valójában megtörtént volna, nem így reagáltak volna, de pont ezért kiismerhetetlenek a karakterek. A cselekmény előrehaladtával egyre jobban megismerjük őket. A végén már-már meg tudnánk jósolni, mit fognak tenni abban a helyzetben, de ennél jóval bonyolultabbak, teljesen nem is lehet megismerni őket.
A zenéről sajnos sok jót nem tudok elmondani. Az opening és ending habár nagyon jó, az animén belül nincs igazi választék. Néhány hangulatkeltő dallamon kívül nincs is más zene, de ennek a célnak tökéletesen megfelelnek.
A grafika első ránézésre borzasztó, második ránézésre inkább „egyedi”. Nem részletes ugyan és mellette fakók a színek, az egész olyan hatást kelt, mintha festették volna, ezáltal egy különleges, misztikus, darkos hangulatot áraszt. Van benne CG is, de azt csak akciójeleneteknél használják. Egyébként nagyon hamar meg lehet szokni.
Összességében egy nagyon érdekes anime. Érdemes megnézni, mert ehhez hasonlót nem igazán lehet találni. Egyedüli elriasztó ok talán a grafika, de akinek megtetszik a történet, az el tud vonatkoztatni ettől, és megtudja az Iker X okát is. Néhol egészen eldurvul az anime, ezért semmiféleképp sem ajánlom kezdő animéseknek és mindenféleképpen ráraknék egy 16-os karikát. Megnézése erősen ajánlott azoknak, akik már sok alapművet láttak, mivel (szerintem) ez is az.
Online részek:
 01. rész  02. rész  03. rész  04. rész  05. rész
 06. rész  07. rész  08. rész  09. rész  10. rész
 11. rész  12. rész  13. rész  14. rész  15. rész
 16. rész

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük