B E T A

Big Wars: Kami Utsu Akaki Kouya ni (1993)

Ismertető

2416-ot írunk, eddigre a Mars kolonizált bolygó több, mint 300 éve. Sőt, önálló kormánya is van már régóta, ám a változások nem mind ilyen bíztatóak. Az emberiség ugyanis 40 éve harcban áll az „istenek”-nek nevezett idegenekkel, akik elfoglalták már a Naprendszer utolsó 3 bolygóját, az Uránuszt, a Neptunuszt és a Plútót. A helyzetet rontja, hogy a Mars lakosságából az istenek kémeket toboroznak, akik egyre nagyobb létszámban vannak jelen és nehezítik a hadviselést az idegenek ellen.
Főhősünk Kanki Akuh kapitány, aki az Aoba nevű hajó parancsnoka. Mivel a hajója súlyosan megrongálódik, két hónap pihenőt kap. Mikor a két hónap leteltével megérkezik a bázisra, új megbízást adnak neki, mégpedig az új Aoba kapitányának nevezik ki, amely a valaha volt legjobb hajónak épült a régi alapjaira.
Közben a bázison találkozik a barátnőjével, Darsa Keligannel is, aki a hírszerzés tisztje. Tőle megtudja, hogy az istent, akit az Aoba utolsó harcában fogtak el, kihallgatták, és utána kivégezték, de állítólag semmit sem tudtak meg tőle. Sőt, kiderül még néhány érdekes dolog arról, hogy kik is az istenek és miért is támadták meg az emberiséget. Ám amíg ezekről beszélgetnek, valaki kihallgatja őket, és máskor is, ha együtt vannak.
Később az is kiderül, hogy az emberek az istenek kémeivé nem önszántukból, hanem egy vírus hatására válnak, amelyet már ki tudnak mutatni egy speciális eszköz segítségével. Egy alkalommal Akuh kapitányt megkeresi az az ember, aki mindig kihallgatja és megfigyeli őket, tőle először azt tudjuk meg, hogy ki is ő, és miért teszi, amit tesz, továbbá érdekes dolgokat Darsáról…
Hogy kik az istenek? Miért támadtak az emberiségre? Van-e esélyük az embereknek az istenek ellen, és ha igen, mi az? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a film a továbbiakban egy remek sci-fi történet keretein belül, ami folyamatosan fenntartja a néző érdeklődését új és új kérdéseket vetve fel.
A grafika, és főleg a karakterdizájn szerintem elismerésre méltó, az animációval sem volt zavaró, vagy szemet szúró probléma. Összefoglalva tehát a képi megvalósítás nem hagy kivetnivalót maga után. A zene nem kiemelkedő, de mindig illik az adott jelenethez. A szinkronhangok el lettek találva a karakterekhez. Az egyéb hangok és effektek szintén jól illenek az összképbe.
Személy szerint nekem nagyon tetszett ez az anime. Jó kis sci-fi alapsztori megfűszerezve néhány érdekes gondolattal, jó megvalósítással, és mondanivalóval. Nagyon össze van rakva, minden a helyén, semmi túlzás, minden van, ami kell. A műfaj kedvelőinek érdemes rászánni egy bő órát.

Elérhető részek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük