B E T A
Eredeti cím アヤカシ
Angol cím Ayakashi
Egyéb cím(ek) AYAKASHI (2007)
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Dátum 2007 – 2008
Ismertető:
A történet kezdetén három fiatallal találkozhatunk, akik olyan 5-6 évesek lehetnek. Főszereplőnk, Kusaka Yuu megígéri a két lány barátjának, Makihara Izumi-nak és Yakushiji Hime-nek, hogy örökké meg fogja őket védeni, valamint az igazság oldalán fog harcolni. A múltba való betekintés után 12 évvel később követhetjük szemmel az eseményeket, ahol már tinédzserként találkozhatunk Yuu-val és Hime-vel, akik egy osztályba járnak. Azonban eddigre már Izumi fiatalon elhunyt, ámbár Yuu ott volt a helyszínen, mégse emlékszik szinte semmire.
Yuu-nak különleges képességei vannak, mint például kanalak vagy egyéb fémtárgyak elhajlítása az akaratával. Azonban semmit se tud a valódi erejéről, de erre később térnék ki. Barátjával együtt pénzért villogtatja tehetségét az iskolán belül a diákoknak, amiből kisebb gond is fog keletkezni. Ezzel párhuzamosan az iskolát rettegésben tartja egy Sanada Kyouheinevű diák, aki egy napon Yuu-ba is beleköt. Yuu és Hime hazafelé tartanak, amikor gyermekkoruk meghatározó helyszínén, egy cseresznyefánál megtalálja őket Sanada és az életükre tör. A képbe belép egy negyedik ember is, aki a szereplők számára is vadidegen, de nem sokáig láthatjuk, mert Sanada előveszi a papírvágó kését és az emberfeletti képességeit használva végez vele. Ez után követeli Yuu-tól, hogy fedje fel ő is az erejét és harcoljon vele, vagy különben megöli a lánnyal együtt. Yuu persze soha nem hallott még az Ayakashiról, így tehát tehetetlen marad. A haláltól a hirtelen feltűnt Yoake Eimumenti meg, aki másnap Yuu és Hime osztálytársa lesz. A teljesen összezavarodott Yuu ekkor még semmit sem ért, és az Ayakashikat is csak épphogy látja.
Információ az Ayakashi(k)ról: egy parazita életenergia, ami természetfeletti erővel ruházza fel a hordozóját. Démoni kinézetük nem egységes, van olyan, amelyik például óriásszörnyre, halra, gyíkra, gombára hasonlít. Majdnem mindegyiknek van neve, amin keresztül a hordozója elő tudja hívni. Képességeik lehetnek a hatalmas fizikai erő mellett például gondolatirányítás, vagdalás, másik dimenzióba átküldés. Azonban ez az erő nem veszélytelen.

“Egy Ayakashi egyben erő és átok is.”

Másnap a rosszakarónk ismét követi Yuut, de most Eimu is vele van. Most már azonban ártatlan emberek is áldozatul esnek az elborult agyú Sanadának. Yuu barátai, beleértve Hime-t is veszélybe kerülnek, aminek következtében felébred a fiatal srácban rejlő Ayakashi ereje. Pusztító erejű jobb karja teljesen átváltozik, miután egy érdekes minta jelenik meg rajta. Emellett kék hajának hossza megnő és fehérre változik, valamint a szemei jég-kék színben világítanak. Meglehetősen rémisztő alakot öltött az újonnan felfedett erő. A harc végkimenetelét most nem írnám le.^^ Yuu eleinte nem tudja akaratosan használni az erejét, idővel ez megváltozik, viszont már látja az Ayakashikat. Ezek után Yuu követeli Eimu-tól, hogy mondjon el mindent, amit tud az Ayakashikról, de ő a fiú érdekében nem mesél semmit (eleinte). A fiú érzi, hogy valami nincs rendjén vele. Most, hogy feltámadt a benne szunnyadó Ayakashi, egyre gyorsabban dühbe jön és sokkal ingerültebbé vált.

“Amikor egy Ayakashi birtokló használja az erejét, a lélektani rendellenessége láthatóvá válik.”

A lelki megmérettetések és a csaták túlélésen kívül rengeteg egyéb veszélyre kell ügyelniük az Ayakashi használóknak. Ezek a kordában tartott lények és a velük járó erő képes felfalni a hordozója elméjét, valamint átvenni a gazdatest fölött az irányítást. Sanada esete tökéletes példa erre. Emellett minden Ayakashi birtokosnak fizetnie kell azért, hogy használhassa ezt a hihetetlen energiát.

“Az erő megszerzése cserével jár, miszerint fel kell adnod valamit, ami számodra nagyon fontos.”

A főszereplőket innentől kezdve egyre több baj éri. Az ellenségek száma, akik rátámadnak Yuu-ra folyamatosan csak nő a sorozat folyamán, és Eimu-nak egyre nehezebb lesz megvédenie a “friss” Ayakashi birtoklót. Megismerkedhetünk egy titokzatos férfival, akit csak “ő”-nek neveznek és célja, hogy megszerezze Yuu Ayakashiját, ami nem más, mint a legendás Ryuu sárkány. A rejtélyes idegen csatlósa Aiko is, aki Eimu testvére. Tehát szemtanúi lehetünk testvérpárbajnak, számos halálesetnek és vérontásnak, valamint a jó és a rossz végső összecsapásának. Emellett kiderül, hogy Izumo – aki Yuu számára a legfontosabb volt – miért halt meg a történések előtt két évvel.

“Úgy tűnik, hogy valaki meghalt a cselekedeteid miatt.”

Hasonlóságok:
A történet főszereplője, Yuu amikor használja az Ayakashi-ját, a keze és a haja teljesen elváltozik, mint ahogy ezt már említettem. Ezt leginkább a D.Gray-man anime főszereplőjéhez tudnám hasonlítani. A hihetetlen erőt és a rejtélyes szörnyeket – amiket emberek elő tudnak hívni – pedig egy 2008-as animéhez tudnám hasonlítani, a Persona -triity soul–hoz.
Grafika és hangzás:
Grafikája roppantul szép, mint ahogy azt egy 2007-2008-as animétől elvárható. A hangzását tekintve openingje lassan indul az elején, majd begyorsul, de még így se egy nagyon gyors tempójú zenét kapunk. Az endingje meg nagyon lassú, megható hangulatú. Az utolsó, 12. rész endingjénél más bejátszás van aláfestésnek, ami nagyon jól illik oda. Az utolsó ending után meg egy rövidke lezáró történetet láthatunk, erre tessék odafigyelni!^^
Egyéni vélemény:
Grafikájában véleményem szerint a színeket túl élénkre csinálták, így kicsit rikítóra sikeredett az ábrázolás, de összességében tetszik.^^ A lassabb zenevitelt különösebben nem szeretem, de ebben kifejezetten tetszett, beleértve a szöveggel együtt. Az openingben különösen megtetszett már rögtön az első képkocka, valamint a végig alatta futó történetet is nagyon jónak találtam. Történetét tekintve első benyomásra rosszabbra számítottam, de így utólag nem bántam meg, hogy belevágtam. A változatos Ayakashik és az erejük ábrázolását nagyon látványosnak tartottam. A történetet én kissé bonyolultnak találtam, de követhető.^^
Ajánlás:
Akik szeretik a titokzatos fantasy-kat, amik csak a végére bontakoznak ki teljesen, azoknak mindenféleképpen ajánlom. Azonban ha valakinek a gyomra nem veszi be a véres jeleneteket, annak nem ajánlom, mert néhol nagyon gusztustalan tud lenni egy-két jelenet, mondjuk ez érthető a horror kategóriája miatt. Ha valaki ismeri a játékot és nem tetszett neki, nem feltétlenül kell elítélnie, mert lehet, hogy kellemes csalódás lesz számára az anime sorozat. Aki kedvet kapott hozzá, annak meg hajrá.^^

Online részek:
 01. rész  02. rész  03. rész  04. rész
 05. rész  06. rész  07. rész  08. rész
 09. rész  10. rész  11. rész  12. rész

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük