B E T A

Arata-naru Sekai (2012)

Eredeti cím アラタなるセカイ
Angol cím World’s End
Egyéb cím(ek) Arata naru Sekai: Mirai-hen
Besorolás anime, OVA
Hossz 1 rész
Év 2012
Ismertető:
Előzmények
2012 nyarán harangozták be az Aniplex, a MADHOUSE és még számtalan más cég és alkotó közös produkciójának érkezését, a röviden csak Arata-naru Sekai néven emlegetett projektet. A franchise rögtön egy light novellel, egy mangával és egy animével került piacra 2012. október 20-án. Az anime változata egy OVA epizódot kapott, pedig időutazós témával dolgozó története a Steins;Gate nyomdokaiba ugyan nem érhet, de még így is egy megható drámát sejtetett az előzetes információk alapján. Érdekesség, hogy a három médium a történet különböző idősíkjait meséli el. A manga a múltról, a light novel a jelenről, míg az anime a jövőről szól. A manga változat 144 oldalas, Oiwa Kendi rajzolta, a light novel pedig 264 oldalas és Misaki Kurehito illusztrálta.
Amikor a jövő tőled függ
Az anime négy hősnője: Yakusa (Taneda Risa), Hoshigaoka (Iguchi Yuka), Hongō (Ookubo Rumi) és Ichimiya(Uchiyama Yumi). A lányok egy olyan világban élnek, ahol minden pusztulásnak indult. A fejlett technológiának köszönhetően az emberiség utolsó napja azonban örökké ismétlődik, így nincs tegnap és holnap, csak ma. A született gyermekek száma fokozatosan csökken, de minden embert egy különleges tesztnek vetnek alá, amin ha megfelelnek, akkor időutazásra alkalmasnak minősülnek. Négy főhősnőnk időutazással kapcsolatos tanulmányai végén kapja a feladatot, hogy az emberiség kipusztulásától számítva 6000 évre utazzanak a jövőbe. A feladatuk: megmenteni a holnapot. Ezzel párhuzamosan egy másik csapat a múltba indul, ugyanezzel a küldetéssel.
Kivitelezés és vélemény
A történet nem kerek, mivel egy komplex, három médiumra épülő franchise ez, aminek csak első részletét ismerhetjük meg az animéből, amiben ennek ellenére megjelennek a múlt és a jelen karakterei is. Ugyan kuszának és rejtélyesnek hat elsőre maga a megoldás, mégis sok dráma és szomorúság szorult belé. Egy hátránya volt ennek a rövid terjedelemnek: nem kapunk mély jellemábrázolást, csak Yakusa bontakozott ki igazán. A többi három lány közül talán Hoshigaoka került közelebb a nézőhöz, a többiek beszélő kellékek lettek, ezért a gyönyörű animáció és érdekes történet miatt is kaphatott volna hosszabb terjedelmet. A történet maga Iruma Hitoma (Denpa Onna to Seishun Otoko) ötlete nyomán készült, aki az anime forgatókönyvét is írta (a mangána és a light novelnek is ő szerzője). A zenei aláfestés egyébként lenyűgöző, csodás hangulatot teremtettek a lírai dalok a háttérben, amelyeket Chiba Naoki szerezett. A futurisztikus világkép lerobbant épületekben, groteszk és mutálódott állatok kellékeivel egészül ki az animében, illetve néhol a technikai fejlettség is felvillan.
Arata-naru Sekai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük