B E T A

Anju to Zushiou Maru (1961) (magyarul)

Eredeti cím 安寿と厨子王丸
Angol cím The Orphan Brother
Magyar cím Árva testvérek
Egyéb cím(ek) Anju and Zushiomaru
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Év 1961
Ismertető:
Az árva testvérek története már a címből is sejthető, hogy nem egy vidám mese. Az anime a középkori Japánba kalauzol el bennünket, ahol bizony az igazságot gyakran nem a tények, hanem a nemesurak szava határozza meg, ahol egy kis ellentét is egész családok pusztulását jelentheti.
Főszereplőink a Mikado (a császárra használt korabeli, mára elavult szó) egyik birtokának, egész pontosan egyik erdejének felügyelője és családja. A helyi földesúr gyakran zaklatja őket. Mindenáron meg akarja ugyanis kaparintani a felügyelő lányának, Anju-nak a kezét. Mivel nem kapja meg, így bosszút esküszik a felügyelő ellen. Felgyújtja a rábízott erdőt, majd bepanaszolja a császárnál, így nem csak megélhetése, de az élete is veszélybe kerül. A felügyelőt a bíróság bűnösnek találja, ezért bebörtönzik. Mivel családja nem törődik bele az ítéletbe, így elindulnak Kyotóba (az akkori császári fővárosba), hogy megpróbáljanak változtatni a bíróság döntésén.
A család, vagyis Anju, öccse Zushiou, anyjuk és egyszem megmaradt szolgálólányuk viszont sose jut el a fővárosba. Mivel a családot nem kíséri felnőtt férfi, így szabad prédát jelentenek minden bűnözőnek. Azokból pedig akad bőven, így a család sorsa már indulásukkor megpecsételődik. Hogy milyen nehézségeken kell átesniük, azt nem írom le, jobb ha mindenki maga izgulja végig főszereplőink történetét, mely a továbbiakban elsősorban Zushiou-ra koncentrál.
Az anime 1961-ben készült, így rajzolása szinte egyáltalán nem hasonlít a mai animékéhez. Talán a klasszikus japán festmények hangulata áll hozzá a legközelebb. Az animáció, vagyis a szereplők mozgása viszont egész szép, e téren nem lehet kifogásunk. Az eredeti szinkronról nem tudok véleményt alkotni, mivel magyarul láttam. Utóbbi viszont meglepően jó, a szinkronszínészek néhol bámulatos átéléssel adják elő szövegüket.
Ez egy klasszikus anime a régebbi darabok kedvelőjének és azoknak, akik valami érdekesre vágynak.
Online:
Anju to Zushiou Maru

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük