Anju to Zushiou Maru (1961) (magyarul)

Anju to Zushiou Maru ICON by Animegun

Eredeti cím 安寿と厨子王丸
Angol cím The Orphan Brother
Magyar cím Árva testvérek
Egyéb cím(ek) Anju and Zushiomaru
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Év 1961
Ismertető:
Az árva testvérek története már a címből is sejthető, hogy nem egy vidám mese. Az anime a középkori Japánba kalauzol el bennünket, ahol bizony az igazságot gyakran nem a tények, hanem a nemesurak szava határozza meg, ahol egy kis ellentét is egész családok pusztulását jelentheti.
Főszereplőink a Mikado (a császárra használt korabeli, mára elavult szó) egyik birtokának, egész pontosan egyik erdejének felügyelője és családja. A helyi földesúr gyakran zaklatja őket. Mindenáron meg akarja ugyanis kaparintani a felügyelő lányának, Anju-nak a kezét. Mivel nem kapja meg, így bosszút esküszik a felügyelő ellen. Felgyújtja a rábízott erdőt, majd bepanaszolja a császárnál, így nem csak megélhetése, de az élete is veszélybe kerül. A felügyelőt a bíróság bűnösnek találja, ezért bebörtönzik. Mivel családja nem törődik bele az ítéletbe, így elindulnak Kyotóba (az akkori császári fővárosba), hogy megpróbáljanak változtatni a bíróság döntésén.
A család, vagyis Anju, öccse Zushiou, anyjuk és egyszem megmaradt szolgálólányuk viszont sose jut el a fővárosba. Mivel a családot nem kíséri felnőtt férfi, így szabad prédát jelentenek minden bűnözőnek. Azokból pedig akad bőven, így a család sorsa már indulásukkor megpecsételődik. Hogy milyen nehézségeken kell átesniük, azt nem írom le, jobb ha mindenki maga izgulja végig főszereplőink történetét, mely a továbbiakban elsősorban Zushiou-ra koncentrál.
Az anime 1961-ben készült, így rajzolása szinte egyáltalán nem hasonlít a mai animékéhez. Talán a klasszikus japán festmények hangulata áll hozzá a legközelebb. Az animáció, vagyis a szereplők mozgása viszont egész szép, e téren nem lehet kifogásunk. Az eredeti szinkronról nem tudok véleményt alkotni, mivel magyarul láttam. Utóbbi viszont meglepően jó, a szinkronszínészek néhol bámulatos átéléssel adják elő szövegüket.
Ez egy klasszikus anime a régebbi darabok kedvelőjének és azoknak, akik valami érdekesre vágynak.
Online:
Anju to Zushiou Maru