Eredeti cím アベノ橋魔法☆商店街
Angol cím Magical Shopping Arcade Abenobashi
Egyéb cím(ek) Abenobashi Magical Shopping District
Besorolás anime, TV
Hossz 13 rész × 24 perc
Dátum 2002.04.04 – 2002.06.27
Ismertető:
Asahina Arumi és Imamiya Satoshi (Arumi csak Sasshinak hívja) egy lány és egy fiú, akik gyermekkoruk eddigi részét együtt töltötték el szülőhelyükön, Osakában. Szüleik az Abenobashi bevásárló kerületben egy-egy üzletet birtokolnak (vendéglő illetve fürdőház), csakhogy ez a területet haldoklik, a fürdőt már lebontották, Arumi apja pedig el akar költözni a lánnyal együtt, hogy új vendéglőt nyithasson Hokkaidon. Nincs túl jó kedvük, és ezt még tetézi hogy Arumi nagyapja kórházba kerül, balesete közben pedig levert egy szobrot a vendéglő tetejéről. Nem sokkal később, miközben a két gyerek a szobor mibenléte után nyomoz, furcsa dolog történik, a szemük láttára foszlik szét az amit valóságnak neveznek.
Ahhoz képest ami ezután történik, a Sliders csak enyhe képzelgés lehet. Két főszereplőnk párhuzamos világok sorát járja végig, ahol minden egyes világ a saját törvényeivel rendelkezik, ami gyökeresen különbözik a normális ember által ismert valóságtól. Egy dolog állandó csak, hogy mindig Abenobashiban maradnak, az emberek az ő rokonaik vagy közeli ismerőseik, de mégis minden valahogy más. Hogy kijussanak a világból, el kell kapniuk az adott világ goblinját, ami mindig azt ígéri nekik hogy hazajuttatja őket, de a dolgok nem ilyen egyszerűek, és világ világot követ. A rengeteg kavarás közben feltűnik viszont két ismeretlen ember, az egyik egy középkorú fickó akit később Yutas néven ismernek meg és láthatólag tudja mi történik velük de nem igazán hajlandó elárulni valamint Munemune a szemrevaló nő aki állandóan Yutast keresi.
Érdemes szót ejteni a világokról. Mindegyik valami képzeletbeli megvalósulása, mint pl. japán RPG, dating game, hollywoodi filmek, stb. Ez pedig rengeteg poénos helyzetnek és paródiának (ezzel a Gainax saját magát sem kíméli) ad helyet, amitől a néző betegre nevetheti magát. A goblint pedig mindig csak a világnak megfelelő módszerekkel lehet legyőzni, ami jócskán próbára teszi két főhősünk találékonyságát és türelmét.
Azonban ez az anime másról is szól. A háttérben meghúzódnak olyan dolgok mint a felnőtté válás problémái, a valóság elfogadása, a dolgok érett módon történő kezelése. Végülis bármennyire is kaotikusak a párhuzamos világok, létüknek megvan az oka, és annak is hogy a két gyerek miért nem tud hazajutni. Minden szépen kiderül a végére és érthetővé válik, azt is megtudjuk hogy ki a két idegen és mi közük van Abenobashihoz és a párhuzamos világokhoz.
Az eddigiek fényében érthető, hogy a grafika habár időnként kifejezetten szép, inkább a poénoknak van alárendelve, azaz gyakran meglehetősen karikatúraszerű, de éppen ezzel tökéletesen illeszkedik az agyament humorhoz. A történet nem kizárólag öncélú ökörködés és fanservice, hanem még bizonyos mértékű mondanivalója is van, ez főleg a vége felé látszik. Ilyen módon kiemelkedik a Gainax sorozatban gyártott egykaptafa animéi közül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük